20 октомври 2007

За протеста на 18ти октомври

Това е позакъснял пост за събитията от 18ти в Бургас, между 6:30 и 7:30 около Часовника.
Всичко почна от един многообещаващ надпис в скайп за палежи и вериги на Часовника. Докато се усетя, Игнис вече ни дърпаше по Богориди. Озовахме се в щаб-квартирата на БДЗП. Едва там осъзнахме, че ще участваме в протест в защита на Рила и Рилските езера. Преди да ходим за трева, се сдобих с розова панделка (не питай...). После отново подтичвахе по Богориди след Игнис, която по ентусизъм може да си оспорва първото място с Харухи Сузумия. В 6:30 Природата(Игнис) бе заела обезсърчена поза под Часовника, зад нея стояха Министерството на екологията и на вътрешните работи, като второто държеше дървен кол. Темида със завързани очи беше отляво. Богориди беше преградена от младежи с плакати, между които и ние. Идеята беше всеки, който мине от там, ще не ще да разбере за протеста. По мое наблюдение, всички разбраха, че става нещо. Мнозинството обаче минаха с наведена глава и с ухо в телефона, обяснявайки се "Тука некви заградили улицата, майка им...май нещо за учителите дигат шум". Вярно, имаше хора, които прочетоха какво пише на плакатите. 2-3ма дори разпитаха малко. Една жена, няма да повярвате, предложи да не защитаваме само Рила, а всички български планини. И с това се изчерпва интереса на обществото. Опитът да се привлича внимание с тимпани беше тотално безуспешен - когато чуха музиката, тълпа чалгарки с едри гърди започнаха да ги тръскат неудържимо. Овцеее! До палежи, уви, не се стигна, макар че имаше материал за горене във вид на съсухрени мозъци. Нищо, следващия път. ;)

И докато съм на природна вълна - едно голямо "Браво!" за всеки, който си е изключил телевизора след моя блогекшънски пост. Правете го по-често, не само на 15ти октомври!!!

1 коментар:

Анонимен каза...

Ъъъъ, овошке, пропуснала си да споменеш, че основната идея, циркулираща сред нашето патриотично общество беше изразена със следния диалог: "Човек, кво правят тия тука?" - "Протест май някакъв има" - "И за кво протестират, човек?" - "Ми де да знам, човек... май искат да махат Часовника, човек". Наистина - чувствай се горда, че си участвала в благораден протест срещу Часовника, злото на новото хилядолетие...