06 декември 2007

Фонтанът /The Fountain/


С Shaft of Light най-сетне се навихме да го изгледаме. Аз си бях навита още като го открих като заглавие. Тя го намери и днес се настанихме да го видим. Свързвах го само с две имена: Дарън Аранофски и Клинт Мансел. Предвид факта, че "Реквиема" ми хареса безкрайно, реших че и този филм трябва да се види. Не се излъгах.
Историята за безсмъртната любов е банална, нали? Но както един живот не стига, така и главния герой обича една жена в рамките на 3 епохи - 16, 21 и сякаш 26ти век. Моментите с 26 век са малко твърде философски и няма чак такова действие като другите две, но без тях филмът би бил празен. Главния герой (Хю Джакман) обича първо кралицата и после съпругата си (Рейчъл Уайз). И в двете епохи те са разделени от пропаст и той е този, който трябва да търси спасението й. През 16ти век е изпратен от нея да търси "Извора на живота" в джунглите на Средна Америка, през 21 той има нелеката задача да търси лекарство, за да я спаси от тумора, който я убива. Спиращи дъха сцени, които трябваше да се гледат на голям екран, и прекрасна музика. "Death is the road to awe" е основната тема и макар че не е толкова тежка като "Spring Overture" пак е изпълнена с красота.
"Фонтанът" се различава от "Реквиема" много. Краят не е унищожителен, а съзидателен. Иска ми се да го гледам пак. Има толкова символика, като парченца от пъзел, но пъзела се нарежда чак накрая. Има много идеи и поуки, но аз лично избрах за себе си това:
"Тялото е тленно, но душата е вечна."

Малко линкове: основната тема трейлър

5 коментара:

Yana каза...

Браво за страхотния избор!

Tataf каза...

аз го глкедах на кино! и направо се олях да го хваля - тук:
http://tataf.blogspot.com/2007/03/blog-post_07.html

iffi каза...

От същия режисьор съм гледала Pi и отдавна се точа да гледам и Фонтана :-)
Pi ви го препоръчвам горещо.

Galadriel каза...

@Мицева: Данке =)
@tataf: Мразим го, нали безценни? Той го е гледал на кино ;( ;(
@iffi: "Пи" е следващия в списъка, решили сме да затворим цикъла на Дарън&Клинт.
Няма да пиша нов пост за великолепието на музиката на Клинт (засега). Иначе съм тотално побъркана по нея вече...

Shaft of Light каза...

Ние ще си построим наше кино, безценни, не бой се :) Иначе браво, tataf, дори мислех, че не са го давали по българските кина, ако трябва да съм честна. А "Пи" ще бъде изгледан също много скоро... надявам се. След това и за него искам такъв великолепен пост ^^